Apartmani Šimun
0%
Apartmani Šimun
palm palm

Sumpetar

Apartman Šimun nalazi se u mirnom predjelu gradića, idealnom za opuštajući odmor daleko od gradske vreve.

Sumpetar

Sumpetar je malo turističko naselje smješteno na zapadom dijelu Omiške rivijere. Nalazi se  6 km zapadno od Omiša, u smjeru Splita. Iz Sumpetra možete lako doći u Omiš i u Split (20 km zapadno), koristeći brojne lokalne autobuse ili vlastitim automobilom.

Sumpetar ima lijepu lučicu u kojoj su smješteni brojni stari drveni preuređeni jedrenjaci koji se danas koriste prvenstveno za turizam, a u prošlosti su uglavnom korišteni kao trgovački i teretni brodovi.

Sumpetar i susjedna mjesta Bajnice i Krilo Jesenice imaju vrlo dugu tradiciju plovidbe i brodogradnje koja je očuvana sve do danas – to je područje središte najveće turističke flote jedrenjaka na Jadranu.

Ovdje nećete pronaći jahte i slične moderne brodove, samo stare drvene jedrenjake obnovljene da bi osigurali luksuz i nezaboravan doživljaj Jadranskog mora.

Važno je napomenuti, u nekoliko posljednjih godina, neki vlasnici su se okrenuli novom trendu u krstarenju, a to su mali moderni luksuznih kruzeri (25-40 metara), izrađene prvenstveno od čelika.

Sumpetar leži u maloj uvali, zaštićen od sjevernog vjetra (bure) i južnog vjetra (juga), a otvoren prema vjetrovima zapadnih smjerova (tramuntana, lebić i maestral).

Sumpetar se nalazi uz glavnu cestu (Jadransku magistralu), pa obitelji s malom djecom trebaju biti oprezni o tome.

Postoje neke kuće koje se nalaze ispod magistrale, tako da nema potrebe da prelaziti je kada se ide na more – svaka kuća u našoj ponudi ima tu informaciju jasno naznačeno, pa vas molimo da je provjerite prije donošenja konačne odluke o rezervaciji.

Postoji nekoliko šljunčanih plaža u Sumpetru, nekoliko kafića i tri restorana/konobe . Dvije trgovine nude sve potrebne stvari koje će vam trebati tijekom svog boravka, a za veću ponude ćete morati voziti do obližnjeg Omiša ili Splita.

Zbog blizine gradova Omiša, Splita i Makarske, posjetitelji mogu uživati ​​u brojnim oblicima aktivnog odmora kao što su rafting, slobodno penjanje, jedrenje na dasci ili provjeriti noćni život tim dinamičnim turističkim središtima.

Iznad Sumpetra, ispod visokih planina, naći ćete nekoliko drevnih lokaliteta kao što su crkve, groblja, stara sela Zeljovici i Krug koji su svjedoci tisuću godina dugoj povijesti hrvatskog naroda na ovom području, koje čine Sumpetar jedan od najvažnijih dijelova hrvatske povijesti.

Nekoć je bio važan dio drevne Poljičke Republike, a neki čak kažu da je to područje, gdje su Hrvati prvi put došli na mora, prije 14 stoljeća.

Maslinici, prekrasna priroda i prekrasan pogled na otok Brač i Omišku rivijeru su razlozi zašto većina turista posjetiti ove stari dio Sumpetra, čak i za vrijeme ljetnih vrućina.

Čak i tijekom najtoplijeg dana moguće je pronaći osvježenje u lokalnom restoranu / konobi u selu Krug, gdje možete probati lokalno uzgojenu hranu i pića, kao i neke od najpoznatijih domaćih specijaliteta. 

+

Pretraga

Obavezna polja su označena s *

hrCroatian